AGRIGENTO, SICILIJA
Ni kaj, sladoled in Italija gresta že od nekdaj skupaj. Ampak za »sladoled v mlečnem kruhku« nisem še nikoli slišala. In prav to je bila sladica, s katero sem se na Siciliji najprej srečala, že prvi dan v Palermu.
Seveda je gelaterie in pasticcerie na Siciliji možno najti na
vsakem koraku, ampak nedvomno najboljši gelato con brioche sem si privoščila v
Agrigentu.
V Agrigentu sprva sploh nisva imela namena prespati, prvotni načrt
je bil enodnevno potepanje po mestu, nato pa hopa cupa na vlak proti Enni. Pred
odhodom na Sicilijo sem na internetu preverila – vlak za Enno naj bi peljal
sedemkrat dnevno, zato se s tem nisem obremenjevala. A usoda je imela z nama
drugačne načrte. Vlak za Enno je namreč peljal samo enkrat dnevno in sva ga
tisti dan že zamudila. Čez dve uri je peljal sicer avtobus, vendar je bilo to
premalo za ogled Agrigenta.
Recept za gelato con brioche ni ravno neka znanost, pač kruhek
prerežeš na pol, v sredino (kot da bi delal sendvič) napolniš sladoled in to je
to. Ampak ker mi zvedavi duh ni dal da miru, sem malo pobrskala po spletu, malo
priredila in tukaj je recept za pravi sicilijanski mlečni kruhek:
POTREBUJEŠ:
500 gramov
mehke moke
2 jajci
1 rumenjak
(za premaz)
20 gramov
svežega kvasa (približno polovica kocke)
2 žlici
sladkorja
2 dl mleka
Pol žlice
medu
75 g masla
Pol žličke
soli
Trik: če
želiš, da so hlebčki v sredini še bolj rumenkaste barve, k moki primešaj noževo
konico kurkume, ki bo služila kot barvilo.
Za nadev:
sladoled različnih okusov
PRIPRAVIŠ:
V manjši posodici zdrobiš kvas in dodaš mlačno vodo (približno pol
decilitra). Dobro premešaš, da se kvas raztopi.
V večjo skledo preseješ moko, dodaš sladkor, med in raztopljen
kvas in vse sestavine dobro premešaš. Dodaš mleko in jajci. Soliš in koncu
dodaš še maslo. Dobro pregneteš in pustiš vzhajati.
Na pomokani površini vzhajano testo razdeliš na šest približno enakih
delov. Oblikuješ jih v hlebček, od vsakega dela testa pa odščipneš še en majhen
košček in ga oblikuješ v kroglico, ki jo potem daš na vrh hlebčka kot nekakšen
cof na kapi. Hlebčke položiš na pekač, obložen s peki papirjem (naj imajo
dovolj prostora med sabo) in jih daš še enkrat vzhajati. Pustiš vzhajati toliko
časa, da se velikost približno podvoji. Rumenjak zmešaš z žlico mleka in z
mešanico premažeš hlebčke.
Hlebčke pečeš 20-30 minut v pečici, ki si jo pred tem ogrel na 190
stopinj Celzija.
Meni so takole uspeli:
Ko se hlebčki ohladijo, jih prerežeš na pol in napolniš s
katerimkoli okusom sladoleda. Meni najljubša (pa tudi najbolj »sicilijanska«)
okusa sta mandelj in pistacija.
0 komentarji:
Novi komentarji niso dovoljeni.