
POTREBUJEŠ:
1 glavo kislega zelja
ZA NADEV:
1 čebulo
1 česen
2 korenčka
cca 150 g ajdove kaše
Malo peteršilja
Malo olivnega olja
Sol, kajenski poper
ZA OMAKO:
Olivno olje
2 žlici mletega prosa
1 žlico paradižnikove mezge
Mleto papriko
Sol, kajenski poper
Čebulo in česen olupiš in sesekljaš na manjše koščke. Korenček prav tako
olupiš, po dolgem prepoloviš in narežeš na kolobarje.
V ponvi segreješ olivno olje, na hitrco prepražiš čebulo in česen, toliko
da postekleni, dodaš korenček in še malo prepražiš. Doliješ vodo in nekaj časa
dušiš. Dodaš ajdovo kašo in zdušiš do mehkega. Malo pred koncem dodaš še
sesekljan peteršilj.
Ko se masa malo ohladi, z njo nadevaš liste kislega zelja in jih zaviješ v
sarmice.
Iz navedenih količin dobiš 7-8 sarmic, kar pomeni, da ti ostane kar
nekaj zelja (če ga želiš porabiti več, pač podvojiš maso za nadev).
Preostalo kislo zelje naribaš (ali narežeš na trakce) in z njim obložiš dno
posode, v kateri boš kuhal sarmice. Na posteljico iz kislega zelja naložiš
sarmice (naj bodo vse v eni plasti) ter jih preliješ z vodo. Malo posoliš,
pustiš da zavre, in kuhaš približno uro in pol na zmernem ognju. Sarmic ne
mešaš s kuhlo, ampak samo vsake toliko streseš posodo, v kateri se kuhajo, da
se zelje slučajno ne prime na dno.
Pripraviš omako: v kozici segreješ malo olivnega olja, dodaš mleto proso,
paradižnikovo mezgo, po okusu mleto papriko, sol in poper ter zaliješ z nekaj
vode. Malo pred koncem kuhanja v lonec s sarmami priliješ omako, pustiš da
prevre in skuhaš do konca.
Namesto zgoraj navedenih sestavin lahko za nadev uporabiš tudi proso (ki pa
je nekoliko bolj pustega okusa), lečo, kuhano čičeriko, rjav riž, lahko tudi
bolj pikantno začiniš, kakor ti pač v tistem trenutku odgovarja.
No, takole pa izgleda "mass production" ne-vege sarmic na božičnem sejmu v Budimpešti:
Bi lagala, če bi rekla, da ne izgledajo slastno J
No, takole pa izgleda "mass production" ne-vege sarmic na božičnem sejmu v Budimpešti:
Bi lagala, če bi rekla, da ne izgledajo slastno J
Pa dober tek J
0 komentarji:
Objavite komentar