MOHERSKI KLIFI, IRSKA
Če vas je
kdaj samo za trenutek obšla misel, da bi obiskali Irsko, potem ste prav gotovo
že slišali za Moherske klife. Poleg Guinnessa in whiskeya eden izmed največjih
prepoznavnih znakov tega zelenega otoka. Dvesto metrov navpično se dvigajo iz
Atlantskega oceana in jemljejo dih že ob samem pogledu nanje.
O Moherskih
klifih ni kaj dosti pisati, ker jih je enostavno treba videti in doživeti…
Glede na že
pregovorno slabo irsko vreme sem imela res srečo, da sem jih videla v sončnem vremenu. Kot sem videla na nekaterih posnetkih, si jih turisti namreč ogledujejo
tudi v pelerinah in z dežnikom v roki. Jaz pa sem imela sončno nebo z le nekaj oblački, Atlantski ocean pa mi ni poslal niti sapice mrzlega vetra. Lucky
bastard, again J.
Ko sem bila
na Irskem, so bili Moherski klifi še neoskrunjeni. Malo kasneje pa sta se našla
dva samooklicana francoska umetnika in eno steno popolnoma porisala z grafitom…
Očitno
evolucija z nekaterimi ni bila prav prijazna in so ostali na stopnji
neandertalcev… Resnično, do tako gnusnih
stvari nimam niti kančka tolerance!
Kakorkoli, pustimo neandertalce v njihovih jamah, mi pa gremo raje napolniti naše želodčke J
IRSKA PASTIRSKA PITA
POTREBUJEŠ:
1 veliko
čebulo
2 stroka
česna
3 korenčke
700 g
mletega ovčjega mesa
200 g
šampinjonov
Za pire
krompir:
800 g
krompirja
1 jajce
Cca 1 dcl
mleka
Žlico masla
Po okusu
sol
Za omako:
1 jajce
Cca 1 dcl
mleka
Malo moke
Sol, poper
Čebulo in
česen olupiš in sesekljaš na manjše koščke. Korenček olupiš in narežeš na
tanjše kolobarje. Šampinjone oplakneš pod tekočo vodo in narežeš na tanke
lističe. Na olju prepražiš čebulo, da postekleni, dodaš še česen, korenček in
šampinjone. Dodaš še mleto meso, soliš in popraš, zaliješ z malo vode ter
počasi zdušiš do mehkega.
Med tem olupiš
krompir, ga narežeš na manjše koščke in skuhaš v osoljenem kropu. Odliješ vodo,
dodaš maslo in mleko in zmečkaš v gladek pire. Na koncu dodaš eno jajce in
ponovno pretlačiš. Za omako razžvrkljaš eno jajce, dodaš mleko in malo moke
(recimo žlico ali dve).
Mleto meso
s penovko (da ne zajameš tekočine) preložiš v pekač za pite (ali kakšen drug
pekač – jaz sem uporabila štirioglatega glinenega), ga enakomerno razporediš
ter malo pritisneš ob dno. Preliješ s pripravljeno omako. Na vrh nadevaš pire
krompir, po vrhu narediš z vilicami poljuben vzorec in daš za 20 min v pečico,
ogreto na 180°C.
Receptov za Irsko pastirsko pito je seveda več, tako sem jo pač naredila jaz., vi jo lahko poljubno prilagodite svojemu okusu. Tudi razmerje
med mletim mesom in krompirjem se lahko poljubno spreminja, vendar mislim,
da je najbolje, če je razmerje nekako 1:1. Tudi pire krompir lahko naredi vsak čisto
po svojem receptu, tudi če ne dodate jajca, bo ok. Če boste namesto te omake
pripravili čisto klasični bešamel, bo tudi ok. Pač malo improvizacije in malo ZKP-ja
(zdrave kmečke pameti J).
Postrežeš seveda skupaj s »perfect pint of Guinness« J Njami!
Pa dober
tek J
0 komentarji:
Objavite komentar