Vonj po
jabolkih in cimetu me je spomnil na Božič…. Čakaj, a ni bilo še ravnokar
poletje? Hmmm….
POTREBUJEŠ:
ZA TESTO:
250 g moke
150 g masla
50 g
sladkorja
Ščepec soli
1 jajce
2 žlici
mleka
ZA NADEV:
Približno
750 g jabolk (lahko tudi kaj manj)
3 žlice
ruma
5 žlic
rjavega sladkorja
1 vanilin
sladkor
2 čajni
žlički cimeta
ZA
DROBLJENEC:
70 g masla
50 g
drobtin
50 g grobo
mletih mandljev
2 žlici
rjavega sladkorja
Cimet po
okusu
PRIPRAVIŠ:
TESTO:
Iz sestavin zamesiš testo in ga daš vsaj za pol ure počivati v hladilnik. Nato ga razvaljaš in z njim obložiš namaščen pekač za pite premera 28 cm. Na več mestih preluknjaš z vilicami in postaviš za 10 min v pečico, ogreto na 200°C.
NADEV:
Jabolka olupiš in odstraniš sredico ter jih naribaš na lističe. Rum daš v manjšo kozico, dodaš ostale sestavine in na zmernem ognju mešaš toliko časa, da se sladkor raztopi. Preliješ čez naribana jabolka in dobro premešaš. Nadev razporediš po testu, ki si ga vzel iz pečice in daš nazaj v pečico za 60 minut.
Trik: jaz sem zadnjih 20 minut pito pekla pokrito z alu folijo, da se zgornja plast jabolk ni presušila.
DROBLJENEC:
V kozici ali ponvi razpustiš maslo, dodaš drobtine in sladkor ter cimet in vse skupaj malo prepražiš. Na koncu dodaš še mandlje in še malo premešaš. Posuješ po vrhu jabolčnega nadeva in daš še za 10 min v pečico.
Pa dober tek J
0 komentarji:
Objavite komentar