Najprej sem hotela narediti navaden tiramisu... pa se mi je zdelo vse skupaj nekam dolgočasno... Z nekaj čokolade in jagod pa itak ne moreš nikoli zgrešiti J
POTREBUJEŠ:
400 g
piškotov Savoiardi
Nekaj kave
z rumom
Jagode
ZA PLAST IZ
MASCARPONE SIRA:
1 kg sira mascarpone
4 jajca
8 žlic
sladkorja
4 žlice
ruma
ZA PLAST IZ
ČOKOLADE:
250 ml
sladke smetane
400 g temne
čokolade
Žlica masla
Pekač velikosti približno 24x33 cm.
PRIPRAVIŠ:
Skuhaš
grenko kavo (jaz vedno uporabim nescafe), ohladiš in dodaš nekaj žlic ruma.
Vsak piškot posebej na hitrco potopiš v kavo in jih zlagaš v pekač enega zraven
drugega.
Ker narediš
dve plasti iz sira, uporabiš za vsako plast natanko polovico zgoraj napisanih
sestavin:
Beljake
stepeš v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem penasto umešaš, dodaš mascarpone in
rum, ter vse skupaj še enkrat premešaš. Previdno dodaš stepen sneg, narahlo
premešaš in namažeš čez piškote. Postaviš v hladilnik.
Pripraviš
čokoladni ganache: čokolado nalomiš na manjše koščke in jo daš v posodico
skupaj z maslom. Sladko smetano segreješ skoraj do vretja in z njo preliješ
čokolado. Premešaš, da se čokolada začne topiti. Po mojih izkušnjah se čokolada
ne raztopi popolnoma, zato jo še nekaj časa raztapljaš nad soparo, da nastane
res lepa gladka zmes. Mešaš počasi in previdno, da ne nastanejo zračni
mehurčki. Pustiš, da se na sobni temperaturi počasi ohlaja in vsake toliko
premešaš, da se ne naredi skorjica.
Ko je
ganache hladen, ga polovico preliješ čez plast iz mascarpona. Lahko daš za
kratek čas v hladilnik, da se ganache malo strdi, ni pa nujno.
Jagode
narežeš na kolobarje in jih čim bolj enakomerno naložiš na čokoladni ganache.
Nato ponoviš
vajo s piškoti in jih preliješ z drugo polovico ganacha.
Zdaj ponoviš vajo še z mascarpone sirom, ga poravnaš z lopatko in posuješ z grenkim kakavom v prahu.
NASVET:
drugo plast piškotov zlagaš v drugačni smeri kot prvo plast – tako se tiramisu lepše
drži skupaj, ko ga narežeš na koščke.
Ne prav
nizkokalorična sladica, ampak če pomislim, koliko hormona sreče se izloči že ob
enem samem koščku…J Juhu! J
Pa dober tek J
0 komentarji:
Objavite komentar