CATANIA, SICILIJA (1. del)
Catania
je drugo največje mesto Sicilije in predvsem odskočna deska za obisk Etne. Leži
na vzhodu otoka in ga »Osamljeni planet« sploh ne uvršča med top 10 destinacij,
ki naj bi jih obiskal na Siciliji. Zato sem načrtovala v Catanii zgolj eno
nočitev. A ker se je (hvalabogu) spet vmešala gospa usoda, sva v Catanii
prenočila dvakrat in jo prekruzala po dolgem in počez.
Začelo se je nekako
takole – iz železniške postaje sva se namenila proti Bed&Breakfastu, ki sem ga rezervirala pri Giuseppeju. Nekoliko izgubljeno sva tavala po enosmernih ulicah in
se bolj ali manj spretno izogibala Fiatom in Vespam ter iskala pravo ulico.
Prijazen starejši Sicilijanec se je ustavil in nama ponudil pomoč. Nič ga ni
skrbelo dejstvo, da ne zna angleško, midva pa ne italijansko. Enostavno je
zamahnil z roko, češ naj mu slediva. Pa smo šli. On s štruco kruha pod eno roko
in cigareto v drugi roki, midva pa vsak s svojim nahrbtnikom in zemljevidom
Catanie. Pripeljal naju je na cilj, vmes pa naju je še uspel opozoriti, da sva
nastanjena v nevarni soseski in da naj bova previdna. No ja, mogoče soseska res
ni bila primerna za kakšen sproščen večerni sprehod, ampak huje kot to se nama
ni zdelo. Kakor koli, kapo dol pred že pregovorno sicilijansko prijaznostjo.
Ker
sva v Catanio prišla iz Agrigenta, sem najprej opazila razlike v »barvah« mesta
– Agrigento je bil svetel, stavbe so bile rumenkastih barv, zgrajene iz
peščenjaka. Stavbe v Catanii pa so zaradi številnih potresov in vulkanskih
izbruhov Etne bodisi obnovljene bodisi zgrajene na novo in sicer iz temnega vulkanskega
kamna (lava stone).
Najpomembnejši
spomeniki v Catanii stojijo okrog Piazza Duomo – katedrala, posvečena Sveti
Agati, Elephant Fountain, Rimsko gledališče, trdnjava Castello Ursino,…
TESTENINE ALLA NORMA
Jed
bi naj dobila ime po Bellinijevi operi Norma in naj bi jo prvič ponudili prav v
Catanii. In kaj rečete, kaj sem si naročila za večerjo v Catanii? J
Za
vse tiste, ki bi radi testenine alla Norma poskusili v lastni izvedbi:
POTREBUJEŠ:
250 g peresnikov (hmmm, tukaj
imam eno dilemo – jaz sem v Catanii dobila »peresnike« alla Norma, čeprav
precej receptov govori o špagetih. Presodite sami, jaz sem večji ljubitelj
peresnikov kot špagetov, zato sem napisala kar peresniki)
½ kg zrelih paradižnikov
100 g rikote
1 večji ali 2 manjša jajčevca
2 stroka česna
1 srednje velika čebula
Sveža bazilika
Olivno olje
Sol
Poper
PRIPRAVIŠ:
Jajčevce zrežeš na manjše kose
in jih postaviš v skledo s slano vodo za približno eno uro. Med tem pripraviš
paradižnikovo omako: paradižnike in čebulo zrežeš na kose, daš v ponev ter dodaš
cel česen in baziliko. Soliš in popraš ter mešaš toliko časa, da izpari vsa
tekočina. Omako s kuhalnico pretlačiš skozi cedilo ali zmešaš s paličnim
mešalnikom ter dodaš malo olivnega olja.
Jajčevce vzameš iz slane vode,
jih »ožameš« in popražiš na vročem olju.
Peresnike skuhaš al dente in
jih serviraš na krožnik. Rikoto potreseš po špagetih in preliješ s
paradižnikovo omako.
Količine so približno za dva popotnika,
pa še ostane prostor za kakšen cannoli J
No, takole pa so peresnike
alla Norma servirali meni:
Pa dober tek J
0 komentarji:
Objavite komentar