Še imate kaj sliv ali so revice že vse
pristale v marmeladi? Če nimate, nič hudega… poglejte k sosedom J. Mogoče jih ravno danes ni doma in si lahko
privoščite kakšno partizansko akcijo J.
Ob tem receptu moram nujno poudariti, da ne
gre za avtorsko zadevo – gibanica je namreč prišla izpod rok moje mame, jaz sem
samo naredila fotke in si prisvojila vso slavo J. Kako tipično slovensko, a? J
Torej…
POTREBUJEŠ:
ZA TESTO:
300 g mehke moke
25 g kvasa (dobre pol
kocke)
1,5 dcl mleka
1 jajce
1 rumenjak
Ščepec soli
Čajna žlička sladkorja
1 žlica ruma
ZA NADEV:
0,5 kg skute
1 velika kisla smetana
ali mileram
1 jajce
Slive
(Po pravici povedano ne znam
oceniti (ne po številu in ne po teži), koliko sliv rabiš za velik pekač. Ampak če
vam jih zmanjka in če sosedov dolgo ne bo doma, verjetno ni panike – še
dodatnih pet minut strahu in to je to J)
PRIPRAVIŠ:
Zamesiš testo, po
potrebi dodaš še malo več mleka, da dobiš lepo homogeno testo. Testo naj vzhaja
pribl. 30 minut, nato ga premesiš in pustiš ponovno vzhajati.
Testo razvaljaš na
debelino 0,5 do 1 cm in ga položiš v velik pekač, ki si ga prej obložil s peki
papirjem. Nekaj testa naj gleda čez rob pekača.
Jajce razžrvrkljaš in
dodaš skuto ter kislo smetano. Vse skupaj dobro premešaš. Če je pretekoče,
dodaš žlico mletega prosa (je bolj zdravo, kot če bi zgostili z moko, poleg
tega proso ne bo spremenilo okusa nadevu). Poliješ po testu. Slive razkoščičiš
in jih v posodici premešaš z malo sladkorja, nato pa jih obrnjene navzgor
polagaš na nadev. Testo, ki gleda čez rob pekača, zapogneš nazaj čez nadev.
Daš za približno 50
minut v pečico, ogreto na 190°C.
Pa dober tek J
0 komentarji:
Objavite komentar