sobota, 6. julij 2013

GELATO CON BRIOCHE


AGRIGENTO, SICILIJA

Ni kaj, sladoled in Italija gresta že od nekdaj skupaj. Ampak za »sladoled v mlečnem kruhku« nisem še nikoli slišala. In prav to je bila sladica, s katero sem se na Siciliji najprej srečala, že prvi dan v Palermu.

Seveda je gelaterie in pasticcerie na Siciliji možno najti na vsakem koraku, ampak nedvomno najboljši gelato con brioche sem si privoščila v Agrigentu.
  
Agrigento je simpatično mesto na jugu Sicilije, ob sredozemski obali. Moderni del mesta je zrasel neposredno ob ruševinah antičnega grškega mesta Akragas iz 5. stoletja pr.n.št. Ostanke antične kulture je možno občudovati v t.i. Dolini templjev, ki je danes pod Unescovo zaščito.


V Agrigentu sprva sploh nisva imela namena prespati, prvotni načrt je bil enodnevno potepanje po mestu, nato pa hopa cupa na vlak proti Enni. Pred odhodom na Sicilijo sem na internetu preverila – vlak za Enno naj bi peljal sedemkrat dnevno, zato se s tem nisem obremenjevala. A usoda je imela z nama drugačne načrte. Vlak za Enno je namreč peljal samo enkrat dnevno in sva ga tisti dan že zamudila. Čez dve uri je peljal sicer avtobus, vendar je bilo to premalo za ogled Agrigenta. 

Ker sem imela pohajkovanja na 33 stopinjah z enajst kilogramskim nahrbtnikom na ramenih za tisti dan že dovolj, je odločitev padla kar hitro – prenočila bova v Agrigentu. In ni mi žal! Agrigento je definitivno vreden ogleda, tako iz zgodovinskega, arhitekturnega, kulturnega, kot tudi kulinaričnega vidika!


Recept za gelato con brioche ni ravno neka znanost, pač kruhek prerežeš na pol, v sredino (kot da bi delal sendvič) napolniš sladoled in to je to. Ampak ker mi zvedavi duh ni dal da miru, sem malo pobrskala po spletu, malo priredila in tukaj je recept za pravi sicilijanski mlečni kruhek:

POTREBUJEŠ:
500 gramov mehke moke
2 jajci
1 rumenjak (za premaz)
20 gramov svežega kvasa (približno polovica kocke)
2 žlici sladkorja
2 dl mleka
Pol žlice medu
75 g masla
Pol žličke soli

Trik: če želiš, da so hlebčki v sredini še bolj rumenkaste barve, k moki primešaj noževo konico kurkume, ki bo služila kot barvilo.

Za nadev: sladoled različnih okusov

PRIPRAVIŠ:
V manjši posodici zdrobiš kvas in dodaš mlačno vodo (približno pol decilitra). Dobro premešaš, da se kvas raztopi.

V večjo skledo preseješ moko, dodaš sladkor, med in raztopljen kvas in vse sestavine dobro premešaš. Dodaš mleko in jajci. Soliš in koncu dodaš še maslo. Dobro pregneteš in pustiš vzhajati.

Na pomokani površini vzhajano testo razdeliš na šest približno enakih delov. Oblikuješ jih v hlebček, od vsakega dela testa pa odščipneš še en majhen košček in ga oblikuješ v kroglico, ki jo potem daš na vrh hlebčka kot nekakšen cof na kapi. Hlebčke položiš na pekač, obložen s peki papirjem (naj imajo dovolj prostora med sabo) in jih daš še enkrat vzhajati. Pustiš vzhajati toliko časa, da se velikost približno podvoji. Rumenjak zmešaš z žlico mleka in z mešanico premažeš hlebčke.

Hlebčke pečeš 20-30 minut v pečici, ki si jo pred tem ogrel na 190 stopinj Celzija.

Meni so takole uspeli:


Ko se hlebčki ohladijo, jih prerežeš na pol in napolniš s katerimkoli okusom sladoleda. Meni najljubša (pa tudi najbolj »sicilijanska«) okusa sta mandelj in pistacija.

Pa dober tek J




0 komentarji:

Naslednja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo