nedelja, 29. december 2013

VEGI SARMICE



Pa smo tam! Letošnje leto še ni reklo zadnje, pa so praznične dobrote že terjale svoj davek! Mislim, da bo treba počasi malo prečistiti telo, pa saj je to gotovo tudi na vašem seznamu novoletnih zaobljub, a? J. Pa da vidimo, kako izgledajo takšne vegi detox sarmice... brez mesa, brez moke, samo zelenjava. Uh, kako neštajersko se sliši J 

POTREBUJEŠ:
1 glavo kislega zelja

ZA NADEV:
1 čebulo
1 česen
2 korenčka
cca 150 g ajdove kaše
Malo peteršilja
Malo olivnega olja
Sol, kajenski poper

ZA OMAKO:
Olivno olje
2 žlici mletega prosa
1 žlico paradižnikove mezge
Mleto papriko
Sol, kajenski poper

Čebulo in česen olupiš in sesekljaš na manjše koščke. Korenček prav tako olupiš, po dolgem prepoloviš in narežeš na kolobarje.
V ponvi segreješ olivno olje, na hitrco prepražiš čebulo in česen, toliko da postekleni, dodaš korenček in še malo prepražiš. Doliješ vodo in nekaj časa dušiš. Dodaš ajdovo kašo in zdušiš do mehkega. Malo pred koncem dodaš še sesekljan peteršilj.


Ko se masa malo ohladi, z njo nadevaš liste kislega zelja in jih zaviješ v sarmice. 


Iz navedenih količin dobiš 7-8 sarmic, kar pomeni, da ti ostane kar nekaj zelja (če ga želiš porabiti več, pač podvojiš maso za nadev).

Preostalo kislo zelje naribaš (ali narežeš na trakce) in z njim obložiš dno posode, v kateri boš kuhal sarmice. Na posteljico iz kislega zelja naložiš sarmice (naj bodo vse v eni plasti) ter jih preliješ z vodo. Malo posoliš, pustiš da zavre, in kuhaš približno uro in pol na zmernem ognju. Sarmic ne mešaš s kuhlo, ampak samo vsake toliko streseš posodo, v kateri se kuhajo, da se zelje slučajno ne prime na dno.

Pripraviš omako: v kozici segreješ malo olivnega olja, dodaš mleto proso, paradižnikovo mezgo, po okusu mleto papriko, sol in poper ter zaliješ z nekaj vode. Malo pred koncem kuhanja v lonec s sarmami priliješ omako, pustiš da prevre in skuhaš do konca.


Namesto zgoraj navedenih sestavin lahko za nadev uporabiš tudi proso (ki pa je nekoliko bolj pustega okusa), lečo, kuhano čičeriko, rjav riž, lahko tudi bolj pikantno začiniš, kakor ti pač v tistem trenutku odgovarja.

No, takole pa izgleda "mass production" ne-vege sarmic na božičnem sejmu v Budimpešti:

Bi lagala, če bi rekla, da ne izgledajo slastno J

Pa dober tek J



0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo