BRUSELJ,
BELGIJA
V Bruslju
sem bila samo za pokušino, tako na hitrco, dokler smo čakali na let za Benetke.
Šest uric v našem glavnem mestu – ravno dovolj, da dobiš prvi občutek o mestu,
da vidiš fantka, ki lula, ter poskusiš pravi belgijski vafelj. In belgijsko
pivo, kakopak J
V Bruselj
sem prišla po treh tednih Afrike. Ker je bil november, je to pomenilo kakšnih
petindvajset stopinj razlike, iz sonca v meglo, iz japonk v škornje.
Dogovorjeni smo bili s Petrco, simpatično v Bruslju živečo Štajerko, da nas
pelje na eno pošteno belgijsko kavo. Ko smo se za silo ogreli, smo si skupaj
ogledali središče mesta (Grand' Place ali Veliki trg). Ta mestni trg velja za
enega najlepših srednjeveških trgov na svetu. Jaz sem bila navdušena, res!
Najbolj
veličastna na trgu je mestna
hiša z 91 metrov visokim stolpom, na vrhu katerega stoji kip nadangela Mihaela, zavetnika mesta.
Nato smo
nadaljevali pot do fantka, ki lula…
Uradno se
imenuje Manneken Pis; če me ne bi tako zelo zeblo, bi se ob imenu nasmejala do solz J
O dečku, ki
lula, kroži več različnih legend. Ena izmed legend pravi, da naj bi se sin
bogatih plemičev v mestu izgubil. Oče ga je nekaj dni zaman iskal in ga našel
ravno v trenutku, ko je deček lulal. Druga legenda pa pravi, da naj bi se deček
polulal na vžigalno vrvico eksploziva in tako rešil mestno hišo pred
porušenjem.
Kip dečka
občasno oblačijo v različna oblačila, recimo v narodne noše držav članic ali pa
v Božička v božičnem času. Se pozna, da imajo močno pivo J
Pri
»manekenu« smo se poslovili od Petrce in jo sami mahnili po mestu…
Sprehodili
smo se skozi pokrite nakupovalne arkade, t.im. Galerije…
...polne trgovinic s čokoladicami
(ja ja, belgijska čokolada je super!) in luštnih kavarnic ter se namenili proti
mestni katedrali…
Impozantna
stavba, pa tudi notranjost ni švoh…
Belgija je
kraljevina, zato je v glavnem mestu tudi kraljevi trg s palačo…
Na drugi strani kraljevega trga je seveda velik park, da so se imela gospoda kje sprehajati...
Bruselj je
nekako razdeljen na dva dela – stari del in novi evropski del. Najbolj znana
stavba evropskega dela je prav gotovo stavba Evropske komisije…
Zeeeeehhhh,
kako zaspan del mesta. Evrobirokrati so ali v pisarnah, ali pa spijo. Mi pa
gremo poskusiti ta opevani belgijski vafelj J
POTREBUJEŠ:
6 dcl
mlačnega mleka
85 g masla
1 vanilin
sladkor
7 g suhega
kvasa
2 jajci
75 g
sladkorja
380 g moke
Ščepec soli
PRIPRAVIŠ:
V kozico naliješ mleko, dodaš maslo in
na zmernem ognju malo segreješ, da se maslo stopi. Beljake skupaj s polovico
sladkorja stepeš v trd sneg. V ločeni posodi stepeš rumenjake in drugo polovico
sladkorja, dodaš mleko z maslom, moko, suhi kvas in ščepec soli. Na koncu na
rahlo vmešaš stepen sneg beljakov. Počakaš, da kvas pokaže, kaj zna (masa naj
naraste za ½).
Vaflje spečeš v pekaču za vaflje.
Zgodovina belgijskih vafljev naj bi
segala v srednji vek, ko so jih še pekli tanke in hrustljave, podobne današnjim
napolitankam. Obstaja več vrst belgijskih vafljev; ta, ki ga mi poznamo, pa je
pravzaprav »bruseljski« vafelj, ki je pravilne pravokotne oblike, postreže pa
se z različnimi nadevi – tradicionalno je zgolj posut s sladkorjem (tako ga
jedo domačini), lahko pa se postreže z dodatki sadja, smetane, sladoleda, sirupov in
seveda tekoče čokolade.
Mi smo si jih privoščili kar nekaj J
Z jagodami, smetano in tekočo čokolado:
Z višnjami in smetano:
Z banano, smetano in tekočo čokolado:
Prave kalorične bombe, ampak vredne
greha.
Pa dober tek J
0 komentarji:
Objavite komentar