ponedeljek, 2. december 2013

BELGIJSKI VAFLJI


BRUSELJ, BELGIJA


V Bruslju sem bila samo za pokušino, tako na hitrco, dokler smo čakali na let za Benetke. Šest uric v našem glavnem mestu – ravno dovolj, da dobiš prvi občutek o mestu, da vidiš fantka, ki lula, ter poskusiš pravi belgijski vafelj. In belgijsko pivo, kakopak J

V Bruselj sem prišla po treh tednih Afrike. Ker je bil november, je to pomenilo kakšnih petindvajset stopinj razlike, iz sonca v meglo, iz japonk v škornje. Dogovorjeni smo bili s Petrco, simpatično v Bruslju živečo Štajerko, da nas pelje na eno pošteno belgijsko kavo. Ko smo se za silo ogreli, smo si skupaj ogledali središče mesta (Grand' Place ali Veliki trg). Ta mestni trg velja za enega najlepših srednjeveških trgov na svetu. Jaz sem bila navdušena, res!



Najbolj veličastna na trgu je mestna hiša z 91 metrov visokim stolpom, na vrhu katerega stoji kip nadangela Mihaela, zavetnika mesta.


Nato smo nadaljevali pot do fantka, ki lula…


Uradno se imenuje Manneken Pis; če me ne bi tako zelo zeblo, bi se ob imenu nasmejala do solz J

O dečku, ki lula, kroži več različnih legend. Ena izmed legend pravi, da naj bi se sin bogatih plemičev v mestu izgubil. Oče ga je nekaj dni zaman iskal in ga našel ravno v trenutku, ko je deček lulal. Druga legenda pa pravi, da naj bi se deček polulal na vžigalno vrvico eksploziva in tako rešil mestno hišo pred porušenjem.

Kip dečka občasno oblačijo v različna oblačila, recimo v narodne noše držav članic ali pa v Božička v božičnem času. Se pozna, da imajo močno pivo J 


Pri »manekenu« smo se poslovili od Petrce in jo sami mahnili po mestu…

Sprehodili smo se skozi pokrite nakupovalne arkade, t.im. Galerije… 


...polne trgovinic s čokoladicami (ja ja, belgijska čokolada je super!) in luštnih kavarnic ter se namenili proti mestni katedrali…


Impozantna stavba, pa tudi notranjost ni švoh…


Belgija je kraljevina, zato je v glavnem mestu tudi kraljevi trg s palačo… 



Na drugi strani kraljevega trga je seveda velik park, da so se imela gospoda kje sprehajati...



Bruselj je nekako razdeljen na dva dela – stari del in novi evropski del. Najbolj znana stavba evropskega dela je prav gotovo stavba Evropske komisije…



Zeeeeehhhh, kako zaspan del mesta. Evrobirokrati so ali v pisarnah, ali pa spijo. Mi pa gremo poskusiti ta opevani belgijski vafelj J



POTREBUJEŠ:
6 dcl mlačnega mleka
85 g masla
1 vanilin sladkor
7 g suhega kvasa
2 jajci
75 g sladkorja
380 g moke
Ščepec soli

PRIPRAVIŠ:
V kozico naliješ mleko, dodaš maslo in na zmernem ognju malo segreješ, da se maslo stopi. Beljake skupaj s polovico sladkorja stepeš v trd sneg. V ločeni posodi stepeš rumenjake in drugo polovico sladkorja, dodaš mleko z maslom, moko, suhi kvas in ščepec soli. Na koncu na rahlo vmešaš stepen sneg beljakov. Počakaš, da kvas pokaže, kaj zna (masa naj naraste za ½).

Vaflje spečeš v pekaču za vaflje.



Zgodovina belgijskih vafljev naj bi segala v srednji vek, ko so jih še pekli tanke in hrustljave, podobne današnjim napolitankam. Obstaja več vrst belgijskih vafljev; ta, ki ga mi poznamo, pa je pravzaprav »bruseljski« vafelj, ki je pravilne pravokotne oblike, postreže pa se z različnimi nadevi – tradicionalno je zgolj posut s sladkorjem (tako ga jedo domačini), lahko pa se postreže z dodatki sadja, smetane, sladoleda, sirupov in seveda tekoče čokolade.

Mi smo si jih privoščili kar nekaj J

Z jagodami, smetano in tekočo čokolado:


 Z višnjami in smetano:


 Z banano, smetano in tekočo čokolado:



Prave kalorične bombe, ampak vredne greha. 


Pa dober tek J




0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo