KAIRO,
EGIPT
Glede na
dogajanje v Egiptu se zadnje čase večkrat spomnim svojega potovanja po tej
severnoafriški državi. Že takrat ni bilo nekega pravega občutka varnosti, pa
sem se tam potepala leta 2009. Ampak mi je uspelo videti trg Tahrir, preden ga
je cel svet poznal po demonstracijah, razdejanjih in nasilju, in uspelo mi je
videti Arheološki muzej v Kairu, preden so ga oskrunili in oropali. No, največji zaklad,
Tutankamonova maska, je menda ostala nedotaknjena.
Tistega
leta je pravzaprav bilo v načrtu potovanje v Maroko. Pa je šlo nekaj narobe,
ali se nismo uskladili z dopusti, ali pa termin potovanja ni bil ustrezen, kaj
pa vem kaj je bilo. Sploh ni pomembno, Egipt je tako ali tako eden od »must see
– jev« vsakega popotnika J. Pa da ne bo
pomote – s tem ne mislim Hurgade, Sharm el Sheikha ali podobnih umetno nastalih
turističnih destinacij. Egipt je vreden ogleda predvsem zaradi svoje
preteklosti in ne toliko zaradi svoje sedanjosti. Tisti, ki so po Egiptu že
potovali, vedo kaj mislim.
Našo pot po
Egiptu smo začeli v Kairu. Mesto je bilo zame pravi kulturni šok. Umazanija,
gneča, mentaliteta in še muslimanski svet za popotnico-začetnico niso prav
enostavne zadeve...
Ostanki
stare egipčanske civilizacije ležijo več ali manj vzdolž Nila - lahko bi rekli,
da je bil Nil glavna arterija starega Egipta. Vsi smo že slišali za slavne
piramide v Gizi pri Kairu, ampak to niso prve piramide, ki so jih stari
Egipčani zgradili. Prva znana staroegipčanska piramida je t.i. Djoserjeva
piramida (zgraditi jo je dal faraon Djoser) in stoji na območju današnje
Sakkare. Gre za stopničasto piramido in je zgrajena v šestih nadstropjih…
In ko opazuješ delavce, kako obnavljajo piramide zgolj z lesenimi vedri in nekaj škripci, se
vprašaš ali je res ista civilizacija uspela postaviti te piramide… :/
Najbolj
znane piramide, ki stojijo v Gizi pri Kairu, pa so: Keopsova (ta je največja, s
tisto »kapico« na špicu in je edini preostanek sedmih čudes antičnega sveta),
Kefrenova in Mikerinova piramida.
V sami
strukturi piramid se skriva ogromno zanimivih gradbenih, astronomskih in
matematičnih zakonitosti, ampak to ni blog, ki bi govoril o tem J. Če koga zanima tematika, priporočam (za
začetek, večje poznavalce piramid bo pustila ravnodušne) knjigo Napoleonove
piramide.
V njihovi
neposredni bližini stoji (no, pravzaprav leži J) varuhinja teh piramid, gospa Sfinga.
Vsi
ljubitelji stripov, ki s(m)o brali Asteriksa, vemo, da je Sfinga brez nosu
zato, ker je Obeliks zlezel na njo J. In ker je bil pretežek, ji je odlomil nos J.
Kar me je v
Kairu poleg piramid še impresioniralo, je mošeja Mohameda Alija (ne, ne tistega
boksarja J). Za ogled notranjosti se je seveda bilo
treba sezuti in si pokriti lase, ni kaj – spoštovanje rodi spoštovanje. Pustimo
ob strani dejstvo, da so me še pred vhodom s svojimi telefoni fotografirale
domačinke – očitno je nezakrita blondinka v muslimanskem svetu še vedno tako vsakdanja
kot Marsovec J.
Roko na
srce, v Egiptu ob hrani nisem ravno najbolj uživala. Pa ne zaradi kašnih čudnih
kombinacij, nenavadnih začimb ali nevsakdanjih načinov priprave. Kar me je
motilo, je bila higiena. To jim je tako domače kot kvantna fizika. Ko vidiš, da
se prostor mesnice hladi tako, da ima odprta vhodna vrata, da je na mesu črno
muh, da po ulici šetajo koze in po kupih smeti iščejo hrano v vrečkah z odpadki,
v restavraciji za vogalom pa ima kelner črno za nohti, pač res ne moreš jesti
brez cmoka v želodcu. Ko smo zapustili Kairo, je bilo glede higiene bolje,
ampak Kairo pa – kot rečeno, kulturni šok. In kulinarični, očitno.
Je pa možno
ob egipčanski hrani vseeno uživati. Je drugačna, a dobra. Najprej sem se lotila
recepta za Babaganuš. Ali originalno Baba Ghanoush. A ni ful dobra beseda? J Kar ne gre mi iz glave… babaganuš,
babaganuš, babaganuš…. JJJ Nikoli ne bi rekli, da gre pravzaprav za
namaz iz melancanov, je tako?
BABAGANUŠ
POTREBUJEŠ:
1 melancan
(sorry, meni beseda jajčevec nekako ne gre z jezika, pa izpod prstov očitno
tudi ne J)
2 jedilni
žlici tahinija
3 stroke
česna
½ jedilne
žlice olivnega olja
Sok
polovice limone
Olivno olje
Sol
Poper
1 jedilna
žlica sesekljanega svežega peteršilja
PRIPRAVIŠ:
Melancan po
dolgem prerežeš in na obeh polovicah v sredico nekajkrat zarežeš z nožem.
Sredico in zunanjo stran melancana malo premažeš z olivnim oljem in daš za pol
ure v pečico, segreto na 200°C. Vzameš iz pečice in pustiš, da se ohladi, nato
pa z žlico odstraniš sredico od olupa. Daš v posodo, dodaš vse ostale sestavine, razen sesekljanega peteršilja, in zmiksaš s paličnim mešalnikom. Na
koncu dodaš še sesekljan peteršilj in premešaš z žlico.
Predvidevam,
da se vas kar nekaj zdaj sprašuje kaj za vraga je to tahini J. Gre za pasto iz sezama, ki jo je možno
dobiti tudi pri nas, če pa imamo doma kaj sezamovih semen, jo lahko pripravimo kar sami. Tako da prilagam še recept za tahini J (pazi to – recept V receptu – how cool is
that?! J).
TAHINI
POTREBUJEŠ:
100 g
sezamovih semen
3-4 žlice
rastlinskega olja
Ščepec soli
PRIPRAVIŠ:
Pečico
segreješ na 180°C. V pekač položiš peki papir in nanj nasuješ sezamova semena.
V pečici naj se »pražijo« kakšnih 5 – 10 min, vendar ne smejo preveč potemneti.
Vmes jih nekajkrat premešaš s kuhalnico.
Vzameš iz
pečice in pustiš da se ohladijo. Nato dodaš olje in vse skupaj zmiksaš (v
blenderju ali s paličnim mešalnikom) v gosto zmes. Previdno pri količini olja,
pri zgoraj navedenih količinah je četrta žlica že tako-tako; morda jo dodaš,
morda ne J. Večina receptov govori o olivnem olju, jaz
dodam tudi kakšno žlico sezamovega olja. Po želji, a previdno s sezamovim
oljem, ker ima močno aromo – da ne bo na koncu imelo vse skupaj okusa samo po
sezamu J.
Pa dober
tek J
0 komentarji:
Objavite komentar