sobota, 28. september 2013

SLIVOVA GIBANICA


Še imate kaj sliv ali so revice že vse pristale v marmeladi? Če nimate, nič hudega… poglejte k sosedom J. Mogoče jih ravno danes ni doma in si lahko privoščite kakšno partizansko akcijo J.



Ob tem receptu moram nujno poudariti, da ne gre za avtorsko zadevo – gibanica je namreč prišla izpod rok moje mame, jaz sem samo naredila fotke in si prisvojila vso slavo J. Kako tipično slovensko, a? J

Torej…

POTREBUJEŠ:
ZA TESTO:
300 g mehke moke
25 g kvasa (dobre pol kocke)
1,5 dcl mleka
1 jajce
1 rumenjak
Ščepec soli
Čajna žlička sladkorja
1 žlica ruma

ZA NADEV:
0,5 kg skute
1 velika kisla smetana ali mileram
1 jajce
Slive (Po pravici povedano ne znam oceniti (ne po številu in ne po teži), koliko sliv rabiš za velik pekač. Ampak če vam jih zmanjka in če sosedov dolgo ne bo doma, verjetno ni panike – še dodatnih pet minut strahu in to je to J)


PRIPRAVIŠ:
Zamesiš testo, po potrebi dodaš še malo več mleka, da dobiš lepo homogeno testo. Testo naj vzhaja pribl. 30 minut, nato ga premesiš in pustiš ponovno vzhajati. 
Testo razvaljaš na debelino 0,5 do 1 cm in ga položiš v velik pekač, ki si ga prej obložil s peki papirjem. Nekaj testa naj gleda čez rob pekača.

Jajce razžrvrkljaš in dodaš skuto ter kislo smetano. Vse skupaj dobro premešaš. Če je pretekoče, dodaš žlico mletega prosa (je bolj zdravo, kot če bi zgostili z moko, poleg tega proso ne bo spremenilo okusa nadevu). Poliješ po testu. Slive razkoščičiš in jih v posodici premešaš z malo sladkorja, nato pa jih obrnjene navzgor polagaš na nadev. Testo, ki gleda čez rob pekača, zapogneš nazaj čez nadev.

Daš za približno 50 minut v pečico, ogreto na 190°C.


Pa dober tek J




0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo