Tudi če
sodiš med tiste ljudi, ki se težko nad čim navdušijo, te Santiago de Cuba ne bo
pustil ravnodušnega. Morda po samem izgledu malenkost zaostaja za Trinidadom
(gre za izključno mojo oceno, da ne bo pomote)...
...ampak po temperamentu je daleč pred vsemi ostalimi kubanskimi mesti. Glasba v Casas de la trova, salsa in reggaeton kar na ulici... in fantje, drage moje, fantje tam so za prste obliznit! Pa kako plešejo! Uf! J
V Santiagu je prebivalstvo bistveno bolj »črnsko«, kot drugod po Kubi. Razlog je v tem, da so včasih tukaj pristajale ladje, ki so vozile sužnje iz Afrike, in današnje prebivalstvo Santiaga je pravzaprav potomstvo teh Afričanov...
Santiago de
Cuba je drugo največje kubansko mesto in leži na jugovzhodu otoka ob Karibskem
morju. Iz zgodovinskega vidika gre za zelo pomembno mesto, saj je močno
povezano z revolucijo, po kateri je Kuba tako znana. Kubanska revolucija se je
namreč začela prav v Santiagu, in sicer 26. julija 1953 z neuspelim napadom
Fidela Castra na vojašnico Moncada. Po tem neuspelem dejanju, ki je postavilo
temelje za nadaljnji revolucionarni boj, je dobilo ime revolucionarno »Gibanje
26. julij«.
Poleg tega v spomin na ta dogodek v Santiagu še danes poteka eden izmed najbolj znanih karnevalov na svetu, in sicer se začne vsako leto prav 26. julija. Meni karnevala ni uspelo videti, saj sem bila na Kubi novembra, sem pa bila v Muzeju karnevala, kjer hranijo karnevalske maske. Impozantno, res!
Poleg tega v spomin na ta dogodek v Santiagu še danes poteka eden izmed najbolj znanih karnevalov na svetu, in sicer se začne vsako leto prav 26. julija. Meni karnevala ni uspelo videti, saj sem bila na Kubi novembra, sem pa bila v Muzeju karnevala, kjer hranijo karnevalske maske. Impozantno, res!
Tudi nekdanja
vojašnica Moncada je danes spremenjena v muzej, zanimivo je, da je zunanjost te
vojašnice/muzeja še danes polna lukenj od napada leta 1953, saj jih Fidel
Castro v spomin na revolucijo ni pustil zakrpati:
Tako je to – Kuba in
revolucija gresta z roko v roki.
Vendar
Santiago ni ostal znan po neuspeli revoluciji, saj je Fidel Castro 1. januarja 1959
naznanil zmago kubanske revolucije prav z balkona mestne hiše v Santiagu. Viva la revolucion! J
Na Kubo sem
odpotovala le nekaj dni po orkanu Sandy, ki je žal pustil kar nekaj posledic
tudi v Santiagu. Če dobro pogledate fotko katedrale, boste videli, da na vrhu
zvonikov nekaj manjka...
...poleg tega je park pred katedralo bil pred našim
prihodom baje popolnoma v senci palm, ki jih je Sandy dobesedno izruvala. Tudi
pokopališče Santa Ifigenija (o tem več v kateri izmed naslednjih objav) je bilo
precej poškodovano in so ga v času našega prihoda že začeli obnavljati.
V orkanu
Sandy je bil poškodovan tudi hotel, v katerem bi naj prenočili. Ampak ni
panike, smo dobili nadomestnega kar v centru mesta! Carsko!
In prav v
tem hotelu sem pri večerji za sladico dobila pito fantastičnega okusa J. Takole sem si jo pričarala doma:
POTREBUJEŠ:
ZA TESTO:
200 g mehke
bele moke
100 g
zmehčanega masla
1 rumenjak
30 g
sladkorja
1 vanilin
sladkor
2 žlici
hladne vode
Ščepec soli
Noževa
konica pecilnega praška
Malo
nastrgane limonine lupinice
Nekaj kapljic
limoninega soka
ZA NADEV:
1 mango
500 ml
mleka
2 stroka
vanilije
40 g
sladkorja
2 jajci
15 g
koruznega škroba
1 vanilin
sladkor
Noževa
konica kurkume
PRIPRAVIŠ:
Iz sestavin
za testo zamesiš gladko testo, ga oblikuješ v kroglo in pustiš kakšno uro
počivati v hladilniku.
Olupiš
mango in ga na tanko narežeš na manjše koščke (če se vam bo ob tem opravilu
zazdelo, da nimate pojma, kaj delate – potem ste na pravi poti J).
Testo
vzameš iz hladilnika in ga na pomokani površini na tanko razvaljaš. Nato z njim
obložiš dobro namaščen in pomokan pekač za pite premera 26 – 28 cm. Na večih
mestih ga preluknjaš z vilicami in daš za približno 20 min v pečico, ogreto na
180 – 200 °C. Med tem v kozico naliješ mleko in pristaviš na ogenj. Vanilijeva
stroka zarežeš po dolžini in z noževo konico postrgaš sredico. Sredico
primešaš v mleko in dodaš še prerezana vanilijeva stroka. Pustiš, da zavre,
odstaviš in odstraniš vanilijeva stroka.
Odvzameš
približno štiri žlice vanilijevega mleka ter jih skupaj z rumenjaki,
sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in škrobom penasto umešaš. Vse skupaj dodaš
vanilijevemu mleku, za bolj rumeno barvo dodaš še noževo konico kurkume in vse
skupaj med stalnim mešanjem še enkrat zavreš.
Pustiš, da
se ohladi (stalno mešaš, da se ne naredi skorjica) in dodaš še sneg beljakov.
Testo
vzameš iz pečice in pustiš, da se malenkost ohladi. Nato na testo enakomerno
naložiš koščke manga. Čez poliješ vanilijevo kremo in daš peči še za kakšnih 15
– 20 min na 180°C.
»Tropska
pita« sem jo poimenovala zato, ker k vanilijevi kremi odlično paše katerokoli tropsko sadje. Lahko ga uporabiš tudi več vrst hkrati, na primer
ananas, banane, mango… kombinacij je nešteto.
Jaz sem v Santiagu poskusila pito iz papaje in vanilijeve kreme in moram priznati – je bistveno boljša kot ta z mangom. Zato sem malo pofirbcala in prišla do informacije, da je papajo možno dobiti pri nas v večjih centrih v decembru in januarju. Hmmm, morda pa si jo naredim pozimi namesto rojstnodnevne torte? J
Jaz sem v Santiagu poskusila pito iz papaje in vanilijeve kreme in moram priznati – je bistveno boljša kot ta z mangom. Zato sem malo pofirbcala in prišla do informacije, da je papajo možno dobiti pri nas v večjih centrih v decembru in januarju. Hmmm, morda pa si jo naredim pozimi namesto rojstnodnevne torte? J
Pa dober
tek J
0 komentarji:
Objavite komentar