sobota, 3. avgust 2013

MOJITO


HAVANA, KUBA


Ne samo Havano, ampak kar celotno Kubo, je težko opisati. Moraš jo doživeti. Njene barve, temperament, ležernost, raznolikost, neobremenjenost. Čeprav bi se ob slednjem verjetno komu zataknilo, ker tako neobremenjeno življenje na Kubi vseeno ni. Drug sistem (da ne bom politizirala, ker ni na mestu) in revščina. Dve valuti. Ena za lokalno prebivalstvo, druga za turiste. Ločene trgovine – ene spet za lokalne prebivalce, ki plačujejo z nacionalnimi pesi (tečaj je cca 1/24 USD) in druge za turiste, ki plačujejo s konvertibilnimi pesi (ali krajše CUC-i). 

V trgovinah za turiste je možno kupiti marsikaj. Seveda s CUC-i, ki pa jih lokalci nimajo. Da bi prišli do te valute, morajo nekako poslovati s turisti. In tako ni nič neobičajnega, da na Kubi zdravniki in odvetniki vozijo taksije in tako pridejo do konvertibilnih pesov. Druga varianta pa je seveda črni trg. Roko na srce, Kuba je en sam črni trg. Ampak je prav luštno – turisti pridejo do cenejših cigar in ruma, Kubanci pa do CUC-ov. In svet je takoj lepši J

Česa v Havani ne smeš zamuditi? Na prvem mestu krajev in zgradb, ki jih navajajo vsi vodniki: avenija Malecon, trdnjava Morro, Plaza de la Catedral, El Capitolio (replika Capitola v Washingtonu), Muzej revolucije, Trg revolucije, stara kolonialna arhitektura, stari del mesta, ki je pod Unescovo zaščito, muzej ruma Havana Club... 




Pa vendar se splača pokukati še malo izven okvirjev turističnih vodnikov, odkriti skrite ulice...

obiskati lokalne tržnice... 

spoznati prijazne domačine...

zaplesati salso na ulici...

se peljati s starimi avtomobili...

...in seveda poskusiti čim več koktejlov J. Večkrat J.

To make long story short (kar se tiče ruma in koktejlov) – rum je lahko različno staran. Za koktejle se uporablja nestarani beli rum ali pa recimo tri leta star rum. Bolj starani rumi se pijejo čisti, ker jih je za koktejle menda »škoda« J.
V muzeju ruma Havana Club so nam najprej predstavili proizvodnjo ruma, nato pa smo imeli še šnelkurz iz mešanja koktejlov.



MOJITO

POTREBUJEŠ:
3 cl limetinega soka
5 cl belega ruma
nekaj lističev mete
2 čajni žlički rjavega sladkorja
malo mineralne vode

PRIPRAVIŠ:
Limetin sok in rjavi sladkor daš v kozarec. Premešaš, da se sladkor raztopi. Dodaš lističe mete in jih potolčeš z lesenim kladivcem, da začnejo izločati aromo. Kozarec do vrha napolniš z ledom in nato čez njega priliješ rum. Na koncu dodaš še za požirek mineralne vode.

Cheers J 

0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo