HAVANA, KUBA
Ne samo Havano, ampak kar celotno
Kubo, je težko opisati. Moraš jo doživeti. Njene barve, temperament, ležernost,
raznolikost, neobremenjenost. Čeprav bi se ob slednjem verjetno komu zataknilo,
ker tako neobremenjeno življenje na Kubi vseeno ni. Drug sistem (da ne bom
politizirala, ker ni na mestu) in revščina. Dve valuti. Ena za lokalno
prebivalstvo, druga za turiste. Ločene trgovine – ene spet za lokalne
prebivalce, ki plačujejo z nacionalnimi pesi (tečaj je cca 1/24 USD) in druge
za turiste, ki plačujejo s konvertibilnimi pesi (ali krajše CUC-i).
V trgovinah
za turiste je možno kupiti marsikaj. Seveda s CUC-i, ki pa jih lokalci nimajo.
Da bi prišli do te valute, morajo nekako poslovati s turisti. In tako
ni nič neobičajnega, da na Kubi zdravniki in odvetniki vozijo taksije in tako pridejo
do konvertibilnih pesov. Druga varianta pa je seveda črni trg. Roko na srce, Kuba je en sam črni trg. Ampak je prav luštno – turisti pridejo do cenejših cigar
in ruma, Kubanci pa do CUC-ov. In svet je takoj lepši J
Česa v Havani ne smeš
zamuditi? Na prvem mestu krajev in zgradb, ki jih navajajo vsi vodniki: avenija
Malecon, trdnjava Morro, Plaza de la Catedral, El Capitolio (replika Capitola v
Washingtonu), Muzej revolucije, Trg revolucije, stara kolonialna arhitektura,
stari del mesta, ki je pod Unescovo zaščito, muzej ruma Havana Club...
Pa vendar se splača pokukati še malo izven okvirjev turističnih vodnikov, odkriti skrite
ulice...
obiskati lokalne tržnice...
spoznati prijazne domačine...
zaplesati salso na ulici...
se peljati s starimi
avtomobili...
...in seveda poskusiti čim več koktejlov J. Večkrat J.
To
make long story short (kar se tiče ruma in koktejlov) – rum je lahko različno
staran. Za koktejle se uporablja nestarani beli rum ali pa recimo tri leta star
rum. Bolj starani rumi se pijejo čisti, ker jih je za koktejle menda »škoda« J.
V
muzeju ruma Havana Club so nam najprej predstavili proizvodnjo ruma, nato pa
smo imeli še šnelkurz iz mešanja koktejlov.
MOJITO
POTREBUJEŠ:
3
cl limetinega soka
5
cl belega ruma
nekaj
lističev mete
2
čajni žlički rjavega sladkorja
malo
mineralne vode
PRIPRAVIŠ:
Limetin
sok in rjavi sladkor daš v kozarec. Premešaš, da se sladkor raztopi. Dodaš
lističe mete in jih potolčeš z lesenim kladivcem, da začnejo izločati aromo.
Kozarec do vrha napolniš z ledom in nato čez njega priliješ rum. Na koncu dodaš
še za požirek mineralne vode.
Cheers J
0 komentarji:
Objavite komentar