torek, 20. avgust 2013

PIÑA COLADA



TOPES DE COLLANTES, KUBA

Topes de Collantes leži na nadmorski višini približno 77o metrov v gorovju Escambray. Takoj zjutraj smo se s starimi ruskimi tovornjaki odpravili po blatnih gozdnih poteh do vstopa v narodni park Guanayara…



…kjer je bil najprej čas za prvi jutranji koktejl (ja, čisto zares, ne šparajo! J). Nato smo se z lokalnim vodnikom odpravili na krajši treking čez tropsko zelenje, do naravnih bazenčkov in džungelskega slapu.


V naravnih bazenčkih si se lahko fino ohladil, vendar je bil nujen vstop v »banzai« stilu – skočiš, nehaš dihat za pol minute, in potem je vse ok J. Prisežem – tisti, ki so se odločili za stopnice, so si vsi premislili J.



No, najbolj pogumni smo celo poprijeli za lijano in v stilu Tarzana skakali v vodo… Res, ob takšnih igračkah se hitro počutiš kot desetletnik J

PIÑA COLADA

Naj pojasnim nekaj v zvezi s koktejli – vse koktejle je mogoče dobiti kjerkoli na Kubi… In zakaj sem potem Piña Colado povezala s Topes de Collantes? Zaradi ananasa! Piña namreč pomeni ananas. In ko smo zapuščali narodni park Guanayara, smo se spotoma ustavili še na eni kmetiji – živijo v totalni revščini in dobesedno sredi ničesar...


...ampak tako dobrega ananasa, kot sem ga tam poskusila, nisem še nikoli… in to tista varianta – vzameš nož, greš na vrt, odrežeš ananas, olupiš, narežeš in ponudiš:


Ja, ananas raste iz zemlje in brez sadeža izgleda takole:


Btw.... poznate rožo bromelijo? Naj bi bila iz iste družine kot ananas.... Kvečjemu kakšna mrzla sestrična, bi jaz rekla... J

No, ko smo se z ruskimi tovornjaki vračali proti Topes de Collantes (ne, niso mi pustili voziti J), smo se ustavili ob cesti na eni stojnici, kjer so prodajali sadje, zelenjavo in nekaj domačih sladic. In tam sem videla nekaj, kar do tedaj sploh nisem vedela, da obstaja – divji ananas!

To je tole čudo:


Olupiš kar z rokami, znotraj je sadež belkaste barve in je res njami!

No, zdaj pa končno recept, ki ga čakate že od naslova objave naprej J

POTREBUJEŠ:
6 cl ananasovega soka
6 cl belega ruma
4,5 cl kokosove kreme (ne mleka!)
led
košček ananasa za okras
po želji kakav za posip

PRIPRAVIŠ:
Vse sestavine naliješ v blender napolnjen z ledom in zmiksaš. Preliješ v kozarec in okrasiš s koščkom ananasa.



Na Kubi sem doživela, da so nam Piña Colado namešali brez ruma, torej brezalkoholno. Potem pa so na šank postavili steklenico ruma in si si sam dolil, kolikor si hotel. Seveda smo se ful nazaj držali, yeah right J. 

Cheers J



0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo