Topes de Collantes leži na nadmorski višini
približno 77o metrov v gorovju Escambray. Takoj zjutraj smo se s starimi
ruskimi tovornjaki odpravili po
blatnih gozdnih poteh do vstopa v narodni park Guanayara…
…kjer je bil najprej čas za prvi jutranji
koktejl (ja, čisto zares, ne šparajo! J). Nato smo se z lokalnim vodnikom odpravili na krajši treking
čez tropsko zelenje, do naravnih bazenčkov in džungelskega slapu.
V naravnih bazenčkih si se lahko fino
ohladil, vendar je bil nujen vstop v »banzai« stilu – skočiš, nehaš dihat za
pol minute, in potem je vse ok J. Prisežem – tisti, ki so se odločili za stopnice, so si vsi
premislili J.
No, najbolj pogumni smo celo poprijeli za
lijano in v stilu Tarzana skakali v vodo… Res, ob takšnih igračkah se hitro
počutiš kot desetletnik J
PIÑA COLADA
Naj pojasnim nekaj v zvezi s koktejli – vse koktejle
je mogoče dobiti kjerkoli na Kubi… In zakaj sem potem Piña Colado povezala s Topes
de Collantes? Zaradi ananasa! Piña namreč pomeni ananas. In ko smo zapuščali
narodni park Guanayara, smo se spotoma ustavili še na eni kmetiji – živijo v totalni
revščini in dobesedno sredi ničesar...
...ampak tako dobrega ananasa, kot sem ga tam poskusila, nisem še nikoli… in to tista varianta – vzameš
nož, greš na vrt, odrežeš ananas, olupiš, narežeš in ponudiš:
Ja, ananas raste iz zemlje in brez sadeža izgleda
takole:
Btw.... poznate rožo bromelijo? Naj bi bila iz iste družine kot ananas.... Kvečjemu kakšna mrzla sestrična, bi jaz rekla... J
No, ko smo se z ruskimi tovornjaki vračali proti
Topes de Collantes (ne, niso mi pustili voziti J), smo se ustavili ob cesti na eni stojnici, kjer so prodajali sadje, zelenjavo in nekaj domačih sladic. In tam sem videla
nekaj, kar do tedaj sploh nisem vedela, da obstaja – divji ananas!
To je tole čudo:
Olupiš kar z rokami, znotraj je sadež
belkaste barve in je res njami!
POTREBUJEŠ:
6
cl ananasovega soka
6 cl belega ruma
4,5 cl kokosove kreme (ne mleka!)
6 cl belega ruma
4,5 cl kokosove kreme (ne mleka!)
led
košček ananasa za okras
košček ananasa za okras
po želji kakav za posip
PRIPRAVIŠ:
Vse sestavine naliješ v blender napolnjen z ledom in zmiksaš. Preliješ v kozarec in okrasiš s koščkom ananasa.
Vse sestavine naliješ v blender napolnjen z ledom in zmiksaš. Preliješ v kozarec in okrasiš s koščkom ananasa.
Na Kubi sem doživela, da so nam Piña Colado namešali brez ruma, torej brezalkoholno. Potem pa so na šank postavili steklenico ruma in si si sam dolil, kolikor si hotel. Seveda smo se ful nazaj držali, yeah right J.
Cheers J
0 komentarji:
Objavite komentar