sobota, 10. avgust 2013

TZATZIKI


LEFKAS, GRČIJA

Uh, kje je že to J. Po Lefkasu sem se potepala julija 2010. In to je bil moj zadnji obisk Grčije. Mislim, da bo treba počasi spet malo pokukat k njim J.


Lefkas leži v Jonskem morju in mu nekateri pravijo tudi »Karibi na Mediteranu«. Sploh zahodna obala otoka dejansko spominja na Karibe – dolge peščene plaže z belim peskom in turkizno modrim morjem. 


Nastanjena sva bila v Nydriju na vzhodni obali otoka, s pogledom na otoček Skorpios. Otoček je kupil znani grški ladjar Aristotel Onassis, ki mu nekateri pravijo tudi »Zlati Grk« in so mu v pristanišču v Nydriju postavili kar spomenik.  Na Skorpiosu si je bogataš seveda postavil svojo rezidenco, s svojim lastnim pristaniščem, pristajališčem za helikopterje in  golf igriščem. In prav fajn se mi zdi, da je Onassis svojo prvo ladjo poimenoval po svoji hčerki Christini J
  
Otok je za turiste sicer zaprt, a je Onassisova vnukinja Athina žrtvovala majhen košček obale, kjer se lahko zasidrajo turistične ladjice. Tako da sem se tudi jaz kopala na Onassisovem otoku! J

Bistveno bolj kot vzhodni del otoka pa me je očarala zahodna obala. »Karibske« plaže je najlažje obiskati z avtomobilom – najlepše so prav gotovo Egremni beach, Agios Nikitas, Kathisma, Kalamitsi in meni osebno najlepša Porto Katsiki.


Iz Lefkasa imajo tudi organizirane izlete na bližnjo Kefalonijo (saj ste gledali film Corellijeva mandolina, ne? No, tam so ga snemali J) ter na Odisejevo domovino Ithako. Otočka še nista tako zelo turistična, tako da priporočam!

TZATZIKI

Tzatziki je grška omaka iz jogurta in svežih kumar, ki jo servirajo kot prilogo k jedem iz mesa ali pa kot omako v gyrosih in kebabih.

POTREBUJEŠ:
2 srednje veliki kumari
2-3 dl grškega jogurta
1-2 stroka česna
Sok polovice limone
Žlica olivnega olja
Sol
Poper

PRIPRAVIŠ:
Kumari opereš in naribaš (nič ne lupiš). Daš v cedilo, malo posoliš in cedilo postaviš nad korito, da odteče odvečna voda. V posodi zmešaš grški jogurt, sok polovice limone, olivno olje in sesekljan česen. Kumare še malo ožameš in primešaš k ostalim sestavinam. Soliš in popraš. 


Če je kdo pomislil, da bi namesto grškega jogurta uporabil kar navadnega – odsvetujem, ker je res velika razlika. Je pa možno (kot sem se naučila na enem spletnem portalu s kuharskimi recepti) grški jogurt pripraviti tudi doma. In sicer: čez cedilo povezneš kuhinjsko krpo, noter streseš navadni jogurt in pustiš kakšni dve uri, da odteče voda. Tako dobiš jogurt, ki je bistveno bolj gost in kremast. Vzame malo več časa, ampak se res splača!

Pa dober tek J 

0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo