LEFKAS,
GRČIJA
Uh, kje je
že to J. Po Lefkasu sem se potepala julija 2010. In
to je bil moj zadnji obisk Grčije. Mislim, da bo treba počasi spet malo pokukat
k njim J.
Lefkas
leži v Jonskem morju in mu nekateri pravijo tudi »Karibi na Mediteranu«. Sploh
zahodna obala otoka dejansko spominja na Karibe – dolge peščene plaže z belim
peskom in turkizno modrim morjem.
Nastanjena
sva bila v Nydriju na vzhodni obali otoka, s pogledom na otoček Skorpios.
Otoček je kupil znani grški ladjar Aristotel Onassis, ki mu nekateri pravijo tudi »Zlati Grk« in so mu v pristanišču v Nydriju postavili kar
spomenik. Na Skorpiosu si je bogataš seveda postavil svojo rezidenco, s svojim lastnim pristaniščem, pristajališčem
za helikopterje in golf igriščem. In
prav fajn se mi zdi, da je Onassis svojo prvo ladjo poimenoval po svoji
hčerki Christini J.
Otok je za
turiste sicer zaprt, a je Onassisova vnukinja Athina žrtvovala majhen košček
obale, kjer se lahko zasidrajo turistične ladjice. Tako da sem se tudi jaz
kopala na Onassisovem otoku! J
Bistveno
bolj kot vzhodni del otoka pa me je očarala zahodna obala. »Karibske« plaže je
najlažje obiskati z avtomobilom – najlepše so prav gotovo Egremni beach, Agios Nikitas, Kathisma, Kalamitsi in meni osebno najlepša Porto Katsiki.
Iz Lefkasa
imajo tudi organizirane izlete na bližnjo Kefalonijo (saj ste gledali film
Corellijeva mandolina, ne? No, tam so ga snemali J) ter na Odisejevo domovino Ithako. Otočka še nista tako zelo
turistična, tako da priporočam!
TZATZIKI
Tzatziki je grška omaka iz jogurta in svežih kumar, ki jo servirajo kot prilogo k jedem iz mesa ali pa kot omako v gyrosih in kebabih.
POTREBUJEŠ:
2 srednje
veliki kumari
2-3 dl
grškega jogurta
1-2 stroka
česna
Sok
polovice limone
Žlica
olivnega olja
Sol
Poper
PRIPRAVIŠ:
Kumari
opereš in naribaš (nič ne lupiš). Daš v cedilo, malo posoliš in cedilo postaviš
nad korito, da odteče odvečna voda. V posodi zmešaš grški jogurt, sok polovice
limone, olivno olje in sesekljan česen. Kumare še malo ožameš in primešaš k
ostalim sestavinam. Soliš in popraš.
Če je kdo
pomislil, da bi namesto grškega jogurta uporabil kar navadnega – odsvetujem,
ker je res velika razlika. Je pa možno (kot sem se naučila na enem spletnem
portalu s kuharskimi recepti) grški jogurt pripraviti tudi doma. In sicer: čez
cedilo povezneš kuhinjsko krpo, noter streseš navadni jogurt in pustiš kakšni
dve uri, da odteče voda. Tako dobiš jogurt, ki je bistveno bolj gost in kremast.
Vzame malo več časa, ampak se res splača!
Pa dober tek J
0 komentarji:
Objavite komentar