nedelja, 22. december 2013

VANILIJEV CHEESECAKE Z BOROVNICAMI



Ideja za torto prihaja iz enega mariborskega športnega centra. Priznam, res samo ideja; izvedba in okus še namreč malenkost zaostajata J. Ampak ker je bila namenjena najboljši prijateljici, sem se res potrudila! Meni je bila dobra, ostalim pa – no, kdo bi pa sploh upal kaj reči? J  

POTREBUJEŠ:
ZA PIŠKOTNO DNO:
250 g maslenih piškotov (Albert)
20 g čokolade v prahu
40 g mletih mandljev
10 g rjavega sladkorja
1 čajna žlička cimeta
200 g masla

ZA NADEV:
500 g skute
250 ml smetane za stepanje
1 vanilijev jogurt (cca 150 ml)
Sok ene limone
15 g mletega sladkorja
1 strok vanilije
2 zavitka (40 g) želatine v prahu

ZA PRELIV:
200 ml borovničevega soka
250 g zamrznjenih borovnic
10 lističev želatine
Po želji nekaj sladkorja v prahu


PRIPRAVIŠ:

Tortni model premera 26 cm dobro namastiš ter dno in obod obložiš s peki papirjem.
V kozici raztopiš maslo. Odstaviš in počakaš, da se maslo nekoliko ohladi. V mešalniku zmelješ piškote, primešaš mandlje, čokolado, sladkor in cimet. Preliješ z raztopljenim maslom in vse skupaj dobro premešaš. Z maso obložiš dno tortnega modela, dobro pritisneš ob dno in daš hladit v hladilnik.

V posodi zmešaš skuto, vanilijev jogurt, sladkor v prahu, sok ene limone ter nastrgano sredico vanilijevega stroka. Primešaš en zavitek (20 g) želatine v prahu ter vse skupaj dobro zmešaš z mešalnikom. Če želiš, lahko za bolj rumeno barvo dodaš za noževo konico kurkume.
V ločeno posodo naliješ smetano za stepanje, dodaš drugo polovico želatine v prahu ter vse skupaj zmešaš z mešalnikom.
Smetano dodajaš skutini masi in vse skupaj dobro premešaš. Maso nato naložiš na piškotno dno, enakomerno razporediš in zgladiš. Ponovno postaviš v hladilnik, da se začne masa ohlajati in strjevati.

V kozico naliješ borovničev sok, dodaš zamrznjene borovnice in sladkor v prahu (količino sladkorja dodaš po okusu, lahko pa tudi izpustiš). Vse skupaj nekoliko segreješ, vendar masa naj ne postane vroča, da borovnice ne razpadejo. Lističe želatine za pet minut namočiš v hladni vodi, nato jih nekoliko ožameš in dodaš toplim borovnicam. Dobro premešaš, odstaviš borovnice z ognja in pustiš da se začne masa ohlajati.


Torto vzameš iz hladilnika, jo preliješ z borovnicami in postaviš nazaj v hladilnik (najbolje jo je pustiti v hladilniku kar čez noč). Ko se borovničeva plast strdi, odstraniš obod tortnega modela in peki papir ter torto poljubno dekoriraš.




Pa dober tek J 


0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo