nedelja, 15. december 2013

TRADICIONALNI IRSKI BOŽIČNI KOLAČ


KILBEGGAN, IRSKA


Po zelenem vrtu Evrope sem se potepala čez prvomajske praznike leta 2011. Ko sta princ William in vojvodinja Kate dahnila usodni »da«, smo mi ravno degustirali enega od teh lepotcev:

(tiste NA šanku mislim J)

Čeprav ne sodim ravno med ljubitelje whiskeya, sem jih na koncu poskusila kar nekaj… in kar naenkrat so mi oranžnolasi Irci postali precej všeč J. Še sreča (ali pa nesreča, kak' pač gledaš J), da sem imela s sabo svojo varovalko, drugače bi danes morda živela nekje na Irskem in govorila »Feck it, I'm Irish« J.


Destilarna Kilbeggan stoji v istoimenskem kraju, skozi katerega se načeloma pelješ, če potuješ iz Dublina na vzhodni obali v Galway na zahodni obali otoka. 

Pot iz vzhoda na zahod te sicer pelje skozi nekaj čudovitih krajev...



...sam ogled destilarne v Kilbegganu pa je bil bolj kot ne dolgčas. Razen seveda sladkorčka na koncu z imenom degustacija J.

TRADICIONALNI IRSKI BOŽIČNI KOLAČ


Irskega božičnega kolača sicer na Irskem nisem poskusila (verjetno zato, ker ni bil božič J), mi je pa ta zamolkel okus po whiskeyu hitro obudil spomine.

POTREBUJEŠ:
150 g suhih marelic
100 g kandirane pomarančne lupinice v koščkih
150 g suhih fig
100 g suhih brusnic
100 g svetlih rozin
1 pomaranča
1 limona
150 g celih lešnikov
70 g mletih lešnikov
2 dcl whiskeya
100 g jedilne čokolade
1 čajna žlička cimeta
160 g masla
130 g sladkorja
1 vanilin sladkor
150 g moke
3 jajca
1 pecilni prašek
Ščepec soli


PRIPRAVIŠ:
Marelice in fige narežeš na manjše koščke in jih streseš v večjo skledo (pri figah odstraniš tisti trdi ostanek peclja). Dodaš brusnice, rozine in kandirano pomarančno lupinico. Na sadje naribaš lupino pomaranče in limone ter izstisneš njun sok in ga preliješ čez sadje. K sadju primešaš še cimet in whiskey ter pustiš stati čez noč. Suho sadje bo popilo večino tekočine.

Naslednji dan k sadju primešaš mlete lešnike, ki bodo popili še preostalo tekočino. Lešnike in čokolado na grobo nasekljaš. V skledi penasto umešaš maslo in sladkor ter vsako jajce posebej. Moko preseješ skupaj s pecilnim praškom in ščepcem soli ter primešaš k jajčni zmesi. Z žlico primešaš najprej namočeno sadje, nato pa še nasekljane lešnike in čokolado. Vse skupaj z žlico dobro premešaš.

Pekač za torte premera 28 cm namastiš in obložiš s peki papirjem. Vanj streseš maso za kolač in jo enakomerno poravnaš. Na vrh mase prav tako položiš peki papir, v katerega si prej naredil dve zarezi z nožem – s tem preprečiš, da bo kolač po vrhu preveč porjavel.

Pekač postaviš za 3,5 ure (ja, prav ste prebrali, ni tipkarski škrat J) v pečico, ki si jo pred tem ogrel na 150°C.

V teh urah se brzdaš in upreš vsaki želji, da bi odpiral pečico J. Raje uživaš v prijetnem vonju in si privoščiš kozarček pravega irskega whiskeya J



Pa dober tek J


In seveda cheers, kakopak J



0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo