KILBEGGAN,
IRSKA
Po zelenem
vrtu Evrope sem se potepala čez prvomajske praznike leta 2011. Ko sta princ
William in vojvodinja Kate dahnila usodni »da«, smo mi ravno degustirali enega
od teh lepotcev:
(tiste NA šanku mislim J)
Čeprav ne
sodim ravno med ljubitelje whiskeya, sem jih na koncu poskusila kar nekaj… in
kar naenkrat so mi oranžnolasi Irci postali precej všeč J. Še sreča (ali pa nesreča, kak' pač gledaš J), da sem imela s sabo svojo
varovalko, drugače bi danes morda živela nekje na Irskem in govorila »Feck
it, I'm Irish« J.
Destilarna
Kilbeggan stoji v istoimenskem kraju, skozi katerega se načeloma pelješ, če
potuješ iz Dublina na vzhodni obali v Galway na zahodni obali otoka.
Pot iz vzhoda na zahod te sicer pelje skozi nekaj čudovitih krajev...
...sam ogled destilarne v Kilbegganu pa je bil bolj
kot ne dolgčas. Razen seveda sladkorčka na koncu z imenom degustacija J.
TRADICIONALNI IRSKI BOŽIČNI KOLAČ
Irskega
božičnega kolača sicer na Irskem nisem poskusila (verjetno zato, ker ni bil
božič J), mi je pa ta zamolkel okus po whiskeyu
hitro obudil spomine.
POTREBUJEŠ:
150 g suhih
marelic
100 g
kandirane pomarančne lupinice v koščkih
150 g suhih
fig
100 g suhih
brusnic
100 g
svetlih rozin
1 pomaranča
1 limona
150 g celih
lešnikov
70 g mletih
lešnikov
2 dcl
whiskeya
100 g jedilne
čokolade
1 čajna
žlička cimeta
160 g masla
130 g
sladkorja
1 vanilin
sladkor
150 g moke
3 jajca
1 pecilni
prašek
Ščepec soli
PRIPRAVIŠ:
Marelice in
fige narežeš na manjše koščke in jih streseš v večjo skledo (pri figah
odstraniš tisti trdi ostanek peclja). Dodaš brusnice, rozine in kandirano
pomarančno lupinico. Na sadje naribaš lupino pomaranče in limone ter izstisneš njun
sok in ga preliješ čez sadje. K sadju primešaš še cimet in whiskey ter pustiš
stati čez noč. Suho sadje bo popilo večino tekočine.
Naslednji
dan k sadju primešaš mlete lešnike, ki bodo popili še preostalo tekočino.
Lešnike in čokolado na grobo nasekljaš. V skledi penasto umešaš maslo in
sladkor ter vsako jajce posebej. Moko preseješ skupaj s pecilnim praškom in
ščepcem soli ter primešaš k jajčni zmesi. Z žlico primešaš najprej namočeno
sadje, nato pa še nasekljane lešnike in čokolado. Vse skupaj z žlico dobro
premešaš.
Pekač za
torte premera 28 cm namastiš in obložiš s peki papirjem. Vanj streseš maso za
kolač in jo enakomerno poravnaš. Na vrh mase prav tako položiš peki papir, v
katerega si prej naredil dve zarezi z nožem – s tem preprečiš, da bo kolač po
vrhu preveč porjavel.
Pekač
postaviš za 3,5 ure (ja, prav ste prebrali, ni tipkarski škrat J) v pečico, ki si jo pred tem ogrel na 150°C.
V teh urah
se brzdaš in upreš vsaki želji, da bi odpiral pečico J. Raje uživaš v prijetnem vonju in si
privoščiš kozarček pravega irskega whiskeya J
Pa dober
tek J
In seveda
cheers, kakopak J
0 komentarji:
Objavite komentar