nedelja, 26. januar 2014

ČOKOLADNI TIRAMISU Z JAGODAMI



Najprej sem hotela narediti navaden tiramisu... pa se mi je zdelo vse skupaj nekam dolgočasno... Z nekaj čokolade in jagod pa itak ne moreš nikoli zgrešiti J

POTREBUJEŠ:
400 g piškotov Savoiardi
Nekaj kave z rumom
Jagode

ZA PLAST IZ MASCARPONE SIRA:
1 kg sira mascarpone
4 jajca
8 žlic sladkorja
4 žlice ruma

ZA PLAST IZ ČOKOLADE:
250 ml sladke smetane
400 g temne čokolade
Žlica masla

Pekač velikosti približno 24x33 cm.

PRIPRAVIŠ:
Skuhaš grenko kavo (jaz vedno uporabim nescafe), ohladiš in dodaš nekaj žlic ruma. Vsak piškot posebej na hitrco potopiš v kavo in jih zlagaš v pekač enega zraven drugega.

Ker narediš dve plasti iz sira, uporabiš za vsako plast natanko polovico zgoraj napisanih sestavin:
Beljake stepeš v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem penasto umešaš, dodaš mascarpone in rum, ter vse skupaj še enkrat premešaš. Previdno dodaš stepen sneg, narahlo premešaš in namažeš čez piškote. Postaviš v hladilnik.

Pripraviš čokoladni ganache: čokolado nalomiš na manjše koščke in jo daš v posodico skupaj z maslom. Sladko smetano segreješ skoraj do vretja in z njo preliješ čokolado. Premešaš, da se čokolada začne topiti. Po mojih izkušnjah se čokolada ne raztopi popolnoma, zato jo še nekaj časa raztapljaš nad soparo, da nastane res lepa gladka zmes. Mešaš počasi in previdno, da ne nastanejo zračni mehurčki. Pustiš, da se na sobni temperaturi počasi ohlaja in vsake toliko premešaš, da se ne naredi skorjica.

Ko je ganache hladen, ga polovico preliješ čez plast iz mascarpona. Lahko daš za kratek čas v hladilnik, da se ganache malo strdi, ni pa nujno.


Jagode narežeš na kolobarje in jih čim bolj enakomerno naložiš na čokoladni ganache.


Nato ponoviš vajo s piškoti in jih preliješ z drugo polovico ganacha. 


Zdaj ponoviš vajo še z mascarpone sirom, ga poravnaš z lopatko in posuješ z grenkim kakavom v prahu.


NASVET: drugo plast piškotov zlagaš v drugačni smeri kot prvo plast – tako se tiramisu lepše drži skupaj, ko ga narežeš na koščke.

Ne prav nizkokalorična sladica, ampak če pomislim, koliko hormona sreče se izloči že ob enem samem koščku…J Juhu! J

Pa dober tek J


0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo