sobota, 1. februar 2014

EGIPČANSKI KRUH Z ZELENJAVO, OREŠČKI IN SEMENI


ABU SIMBEL, EGIPT

Iz Asuana smo potovali kakšnih 300 km proti jugu. Nina je rekla, da je odhod ob treh zjutraj »inšalah«. Dvignem eno obrv – kaj je to inšalah?! Pa nam je Nina mirno razložila, da v muslimanskem svetu na koncu vsakega dogovora radi pristavijo besedo Insha'Allah – če bo Alah tako hotel (najbolj razumljiv je verjetno prevod v  jezik naših južnih sosedov – Ako Bog da). Torej – odhod ob treh zjutraj, če bo takšna Alahova volja.


Zanimivo, danes ko to pišem, gledam na to besedo popolnoma drugače, kot sem takrat. Res se vse stvari v življenju zgodijo natanko tako kot hoče – hja, pač nekdo »tam zgoraj«… naj bo to Alah, Buda, Zeus, vesolje, gospa Usoda ali pa Peter Pan… so stvari, ki so enostavno namenjene, da se ti zgodijo… ali ne zgodijo…

Nič, pustimo to ob strani, filozofija nas ne bo pripeljala do Abu Simbela J


Ker je obstajala možnost, da Alah res vstaja ob treh zjutraj, smo seveda tudi mi bili točni. Ampak smo hitro ugotovili, da tale naš Mister A. rad poležava in da se mu prav nič ne mudi, da bi nas spravil na pot. Zato smo zdolgočaseno opazovali Egipčane, kako v svojih galabejah postopajo okoli kombijev, kislo smo se nasmihali eden drugemu, v svoja vozila nismo smeli, prav zelo oddaljiti od njih pa tudi ne… Iz minaretov so že klicali k molitvi in čez kakšni dve uri smo tudi mi menjali vero in začeli prositi Alaha, naj se končno kaj premakne…
In se je premaknilo… okrog pol sedmih zjutraj (ja, tri ure in pol smo čakali!) so naše molitve bile uslišane in končno smo se začeli pomikati proti cilju.


Potovali smo v približno takšnem vrstnem redu: avtobus, policijsko vozilo, kombi s turisti, vojaško vozilo, osebni avtomobil, policijsko vozilo, spet avtobus s turisti, pa vojaško vozilo in tako naprej… potovali smo torej v konvojih - potepanje solo, kar tako malo naokoli, niti ni dovoljeno, Egipt je namreč policijska država in temu primerna so tudi nekatera pravila.

Čakalo nas je 300 km asfaltirane ceste čez Saharo, madonca, res je bil povsod, kamor seže oko, sam rumen pesek…

Pa smo prispeli… vredno čakanja, vredno menjave vere, vredno drvenja čez Saharo, požiranja saharskega peska in švicanja v kombijih brez klime…


Abu Simbel leži v srcu nubijskega teritorija, tik ob Naserjevem jezeru, na meji s Sudanom. Večji tempelj, ki ga poznamo z razglednic, je posvečen Ramzesu II. Na njegovi desni stoji še en manjši tempelj, posvečen egipčanski lepotici in ženi kralja Akhenatena, Nefretete. 


Tempelj se je nekoč imenoval Ybsambul in ga je na pol zasutega s peskom leta 1813 odkril Švicar J.L. Burckhardt.


Kot se za vsak pomembnejši zgodovinski spomenik spodobi, je tudi temu grozilo, da bo za večno izgubljen. Kot posledica gradnje jezu v Asuanu je namreč začelo nastajati Naserjevo jezero. Da si bomo lažje predstavljali, o kakšnih razsežnostih govorimo: jezero je dolgo 500 km (od tega jih je kar 200 v sosednjem Sudanu), široko 12 km, globoko 140 m in je edino jezero na svetu, po katerem plujejo križarke. Ko je začelo nastajati, so iz območja morali izseliti 100.000 Nubijcev, in še dobro da imamo UNESCO, da so se angažirali tudi za preselitev zgodovinskih spomenikov, saj bi jih sicer v celoti zalila voda. 

Tukaj pod vodo bi danes bil tempelj,
če ga ne bi prestavili

S pomočjo sodobne tehnologije in 80 milijonov dolarjev so do leta 1968 oba templja v celoti »izrezali« iz prvotne skale in ju prestavili nekaj sto metrov višje ob umetno narejena kamnita griča.

(Zadnje tri fotke sem si dovolila sneti z interneta)

Tako si lahko danes ogledamo oba templja v vsej njuni veličini...




Meni se je zdel Abu Simbel bistveno bolj impozanten od piramid, ampak- kot pravijo: beauty is in the eye of the beholder…



EGIPČANSKI KRUH Z ZELENJAVO, OREŠČKI IN SEMENI

V egipčanski kuhinji je kruh praktično del vsakega obroka. V revnejših predelih vam bodo mogoče postregli zgolj s kruhom in fižolom, za kaj imenitnejšega pa boste morali počakati do doma.



POTREBUJEŠ:
50 g masla
1 čebulo
½ rdeče paprike
2 stroka česna
200 g bele krušne moke
2 čajno žličko suhega kvasa
1 čajno žličko soli
2 žlici grobo nasekljanih indijskih oreščkov
2 žlici sončničnih semen
1 čajno žličko fino sesekljanih zelišč (npr. peteršilj, bazilika,…)
1 čajno žličko sladkorja
250 ml vode
1 jajce
Ščepec kajenskega popra


PRIPRAVIŠ:   
Papriko in čebulo drobno sesekljaš. V ponvi razpustiš maslo in na njem na hitrco prepražiš čebulo in papriko (kakšni dve minuti bo dovolj). Stisneš česen, ga dodaš v ponev in pražiš še kakšni dve minuti. Odstraniš z ognja in ko se ohladi, primešaš še vse ostale sestavine. Če se ti zdi mešanica nekoliko presuha, dodaš še malo vode. 
Pekač za peko kolačev namastiš, jaz ga tudi obložim s peki papirjem. Vanj streseš mešanico, jo poravnaš z žlico in pustiš na toplem počivati 1,5 ure (pozimi daš kar na radiator, lahko pa počiva tudi nad soparo – pač znajdite se J).

Pečico ogreješ na 180-200°C in kruh pečeš 30-40 minut.



Pa dober tek J



0 komentarji:

Objavite komentar

Naslednja objava Prejšnja objava Domov
 
GRIŽLJAJI SVETA Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo